woensdag 25 september 2013

week 3


Opdracht 1
Zoek voorbeelden van het de impact is van het vergroten van de zelfzorg.

Voor deze opdracht ben ik gaan kijken naar een instantie uit mijn eigen omgeving, namelijk: ZorgSaam.

ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen is de specialist in zorg voor jong en oud in de regio Zeeuws-Vlaanderen én daarbuiten. ZorgSaam biedt ziekenhuiszorg, ambulancezorg, thuiszorg en ouderenzorg en is daarmee één van de grootste werkgevers in Zeeland.

Al snel kwam ik zelfzorg tegen op de website;
‘Kwaliteit staat hoog op de agenda en we blijven er aan werken om ons er nog meer op toe te leggen, dat cliënten zoveel mogelijk het leven kunnen blijven leven, dat zij altijd gewend waren. Met andere woorden, dat mensen zoveel mogelijk zelf de regie over hun leven kunnen blijven houden.’
Om alles te lezen, klik hier.

Na wat verder zoeken, kwam ik meer tegen over zelfzorg. Het gaat hier over een specifiek locatie in Terneuzen.
‘Een belangrijk uitgangspunt bij de omgang met de cliënten is dat wij de zelfredzaamheid van onze cliënten zo lang mogelijk willen stimuleren. Pas wanneer er een zelfzorgtekort ontstaat, bieden wij ondersteuning, begeleiding of nemen wij de zorg geheel of gedeeltelijk over.’
Om alles te lezen, klik hier.

Deze twee artikelen geven aan dat er veel sprake is van zelfzorg. Deze zelfzorg maakt dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.

Het volgende artikel gaat over de GGZ.
‘Patiënten met geestelijke problemen zullen voortaan vaker thuis worden behandeld. Het aantal bedden in instellingen zal fors worden teruggebracht. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte daarover afspraken met de sector. Wat zijn de gevolgen voor mantelzorg?’

Dit artikel geeft aan dat het vergroten van de zelfzorg grote gevolgen heeft voor de mantelzorg. Zorgen voor een naaste met psychische problemen is een van de meest belastende vormen van mantelzorg. Er zijn grote zorgen over het risico van meer belasting van ggz mantelzorgers.
Klik hier om het hele artikel te lezen.  


Opdracht 2
Maak een poster waarbij goede samenwerking wordt vormgegeven. Geef daarbij een toelichting. 

Samenwerken houdt een aantal punten in. Deze punten heb ik boven aan mijn poster geplaatst. Hieronder zal ik de punten verklaren. 
Onder deze punten heb ik groot het woord; samenwerken geplaatst. Dat is immers waar de poster om draait. 
Helemaal vanonder heb ik een plaatje geplaatst dat voor mij samenwerking inhoudt. Ieder poppetje is een andere kleur en dat houdt in dat het een andere partij is. Ze staan gearmd, wat staat voor een goede samenwerking. Ze willen het graag samen doen en zijn tevreden met hoe het gaat. Dat veel partijen zo goed samen kunnen werken, zou goed zijn voor de cliënten. 

Op een lijn zitten:
Alle partijen in een samenwerkingsverband moeten hetzelfde doel voor ogen hebben en het met elkaar eens zijn hoe ze dit gaan bereiken. Alleen dan kunnen ze het beste samenwerken.
Vertrouwen:
Je moet er vertrouwen in hebben dat iedere partij zijn beste steentje bijdraagt en het gezamenlijke doel voor ogen houdt. 
Onderhandelen:
Bij samenwerking moet je soms bereid zijn om te onderhandelen en je eigen ideeën op te geven voor het beste resultaat.  
Luisteren/Communiceren: 
In een samenwerkingsverband is het belangrijk dat de partijen naar elkaar luisteren. Ze moeten van elkaar op de hoogte zijn wat er al is gebeurd en nog moet gebeuren of waar men tegenaan loopt. Er is voor een client niets zo vervelend als miscommunicatie tussen verschillende partijen. 
Waarderen:
Waardeer wat de andere partij bereikt. 
Samen een doel behalen:
Dit punt is wat je tijdens de gehele samenwerking voor ogen houdt. 

Opdracht 3
Vind een artikel dat een van de negen punten, waarin de Blue Zones zich onderscheiden, ondersteunt. 
Punt 8: ze hebben bijzondere eetgewoonten. Ze eten veel meer groenten. 

Punt 8:
Baseer je eetpatroon op plantaardig voedsel. Bonen, noten en groene bladgroente zijn erg gezond. Eet kleinere porties vlees en eet niet vaker dan twee maal per week vlees. 

Op de website van het Nationaal Kompas staat uitgebreid uitgelegd wat de relatie is tussen voeding en gezondheid. 
Er wordt onder andere aangegeven dat gezonde voeding het risico op ziekten vermindert. Zo verlagen groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten en kanker en vermindert vezelrijke voeding de kans op hartziekten en darmkanker. 
Lees hier het artikel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten